Dünya Mutfağından 3 Tarif

Salıya kadar sınavım yok,ben de kendimi mutfağa attım.Öncesinde internette dünya muftaklarından yemek tariflerine bakmıştım,3 tanesini uygulamaya karar verdim:

İskandinav Usulü Sebze Çorbası
Kappeletti (İtalya)
İskoç Bisküvisi
Ve kendi uydurmam bir tavuk yemeği

Tarifleri vereyim:
İskandinav Usulü Aromatik Sebze Çorbası

4 porsiyon
200'er gram havuç, patates, karnabahar, yeşil fasulye,
1 bağ turp,
125 gram ıspanak,
100 gram dondurulmuş bezelye,
2 baş soğan,
75 g tereyağı,
yarım litre etsuyu (komprime),
2 yumurta sarısı,
100 ml krema,
1 tatlı kaşığı nişasta,
dereotu ve maydanoz.

Havuçları, patatesleri soyun, karnabaharı, fasulyeleri, turpları ve ıspanağı ayıklayarak yıkayın. Havuç ve patatesleri küp halinde doğrayın, karnabaharı küçük parçalar halinde koparın, fasulyeleri 3 cm uzun parçalara kesin, turpları dilimleyin, ıspanağı doğrayın. Bezelyeleri çözülmeye bırakın.
Soğanları küp küp doğrayın ve kızgın tereyağında 2 dakika kızartın. Havuç, patates, karnabahar, fasulye ilave edin, 2 dakika daha pişirin. Et suyunu koyun ve çorbayı kısık ateşte 8 dakika pişirin. Kalan sebzeleri atın ve tekrar 5 dakika pişirin. Yumurta sarılarını krema ve nişasta ile karıştırın ve çorbaya katın (çorba artık kaynamamalı).
Kıyılmış yeşillikle garnitür yapın.

Kappeletti
(Minik Börekler)

Malzeme (4 düzine kappeletti için).
Hamuru:
300 gr. un,
1 çay kaşığı tuz,
3 yumurta,
Harcı:
60 gr. gravyer veya kaşar,
100 gr. beyaz tavuk eti (haşlanmış veya rosto),
60 gr. beyaz peynir,
1 yumurta + 1 yumurtanın sarısı,
tuz,
karabiber,
1/2 çay kaşığı limon kabuğu rendesi,
3 lt. tavuk suyu.

Hamuru hazırlamak için unu tuzla karıştırıp bir tezgaha eleyerek ortasını havuz biçiminde açın. Ortadaki boşluğa yumurtaları kırıp homojen ve esnek bir hamur elde edilinceye, kadar kuvvetli olarak yoğurun. Elde ettiğiniz hamuru bir merdaneyle yaklaşık 1 mm. kalınlığında, tezgaha açın. Bir hamur kesici ile 6 cm. çapında yuvarlaklar kesin.
Harcı hazırlamak için tavuk etiyle gravyer veya kaşer peynirini iyice kıyın. Orta boy bir kapta kıyılmış tavuk eti, gravyer veya kaşer peyniri, beyaz peynir bütün yumurta ile yumurta sarısı, tuZjbiber ve limon kabuğu rendesini hafifçe yoğurarak karıştırın.
Harcı, birer fındık büyüklüğünde, kesilmiş hamurların ortasına koyup hamurları yarım ay biçiminde çıkmaması için hamurun kenarım tırnakla bastırın. Her kappelettiyi. işaret parmağınızın ucu çevresinde döndürerek yarım ayin iki ucunu birleştirecek biçimde şekil verin. Kappe-lettilerin birleşme noktalarının açılmaması için, bastırın.
Büyük bir tencerede tavuk suyunu, harlı ateşte kaynatın. Tavuk suyu kaynaymca, ateşi hafifçe kısıp sürekli kaynama noktasında tutun. Kappelettileri azar azar her defasında 10 dakika haşlayarak pişirin. Pişmiş olanları bir kevgirle tencereden alıp ısıtılmış bir tabağa aktarın. Kappelettiyi sıcak olarak servis edin.

Not: Tatar böreğine benzeyen bu yemeği dilediğiniz baharatla tadlandıracağınız yoğurt veya domates sosu ile servis edebilirsiniz. Kappelettileri haşlarken tencereye bir kerede çok fazla miktarda atmayın. Her kappeletti pişme suyunun içinde bir diğerine yapışmadan bulunabilmelidir.
Not:Hamuru gerçekten ince açmak gerekiyor yoksa pişirdikten sonra tavuk tadından ziyade hamur tadı geliyor ağza.Eğer büyük hamuru çok ince açamıyorsanız kestikten sonra kestiğiniz parçayı inceltebilirsiniz ama o zaman da büyük oluyor.
Sos olark domatesli sos yapacaktım,evde domates kalmamış o yüzden salçayı tavuk suyuyla iyice sulandırdım.



Bu yarım ay şeklinde kapanmış hali.

İSKOÇ BİSKÜVİSİ

Kullanılacak malzeme:
450 gram un,
150 gram toz sekeri,
250 gram tereyağı,
2 yumurta,
1 paket vanilya tozu,
1 çay kaşığı tuz.

Yapımı: Fırın tepsisini yağa ve una bu-layıp bir kenara bırakmalı. Kalan tereyağını küçük parçalara bölüp bir büyük kâseye koymalı. Bunun üstüne toz şekerini dökmeli. Telle bir süre şekerli tereyağını işlemeli. Sonra buna teker teker yumurta sarılarını katıp bunları yedirerek köpürtmeli.
Karışım iyice çırpıldıktan sonra tahta bir kaşıkla çabuk çabuk karıştırırken vanilyalı ve tuzlu unu azar azar katıp yedirmeli. Karışım koyu bir hamur durumuna gelince merdaneyle bunu bir - iki milimetre kalınlığındaki bir yaprak haline gelinceye kadar açmalı. Sonra türlü biçimlerdeki kalıplarla bu hamurdan bisküvitler çıkarıp aralıklı olarak fırın tepsisine dizmeli. Yumurtalardan birinin akını iyice çırptıktan sonra bir fırçayla bisküvitlerin üstüne sürmeli ve tepsiyi 180 dereceye göre kızdırılmış fırına koymalı. Bisküvitleri 45 dakika fırında tuttuktan sonra çıkarmalı ve soğumaya bırakmalı. Bisküvitler soğuyunca bunları fırın tepsisinden alıp servis tabağına yerleştirmeli ve yanında çay veya süt olduğu halde servis
yapmalı
Not:Ben kendi yaratıcılığımı kullanıp bisküvilerin üstüne çikolata sosu döktüm.



Kendi uydurmam olan tavuk
Gayet normal bir yemek :)
Göğüs etlerini sıvı yağ içinde baharatlarla marine edip kızartmak şeklinde :)

1 kişi demiş ki:

ohhh eline sağlık :)

28 Kasım, 2008 20:05  

Sonraki Kayıt Önceki Kayıt Ana Sayfa