İyi bir tatil için 5 madde

Tatil uzmanı da oldum ya,gam yemem artık :P






Yok efem uzmanlık ne haddimize.Sadece gecenin bu saatinde aklıma bir şey gelmemesinden mütevellit bu konuda yazayım dedim :))


1)Tarih
Evet tarih tabii..Ocakta Bodrum'a gitmek ne kadar keyifsizse,ağustosta Uludağ'a gitmek de o denli keyifsizdir.
İki seçenek var...Ya tarihe göre yer seçmek,ya yere göre tarih...Misal giymek istediğiniz yer Antalya ise tarihi yaza ayarlamanız gerekir.Ama eğer tatiliniz sonbahara denk geliyorsa belki Kartalkaya daha iyi bir seçenek olur.Duruma bağlı.
Ayrıca eğer gidilecek yer yurtdışı ise seçilen tarihlerde ülkenin ilkimine göz atmak isteyebilirsiniz.Mısır'a gittiğimizde aylardan kasımdı ve ben havuzda yüzüyordum.Ve fekat gündüzleri şort-tişört ikilisiyle gezdiğim Mısır'da sabahın 6sında (evet o saatte kalkıp geziyorduk!) boğazlı kazak oluyordu üstümde.Çöl iklimi işte.
Ve de tarih-popülasyon ilişkisini düşünmek lazım.Misal bayram tatilinde hemen bütün popüler tatil mekanları kalabalık olur.

2)Yer
Eh yazmaya gerek bile yok :) tatile giderken yer düşünülmeden olmaz.
Yine de "annee annee anneee annee...Anne baak,baksanaaa" nidaları eşliğinde tatil yapmak istemiyorsanız ona göre bir yer seçmeniz iyi olacaktır.

3)Valiz ve içindekiler
Bayanlar dikkat!
Eğer siz de 1 haftalık tatile 3 valizle çıkanlardansanız tatilinizin az biraz zor olması ihtimal dahilinde.
İlk neden tabii ki eşinizin/sevgilinizin/ailenizin ve dahi arkadaşınızın dırdırıdır!Hele ki beyler,duruma göre a)dalga geçerler b)söylenirler.Ben minimum kıyafet-minimum eşyacıyımdır.
İkincisi kısa tatilde bir de valiz boşaltma-yerleştirme uğraşısıdır,vakit kaybıdır.Ben naçizane (eğer çok uzun bir tatil değilse) valizden çıkartıp giyinmeyi tercih ederim.tatil sonunda valiz alt-üst olmuştur,alttakiler kırışmıştır,valizde aradığımı bulmak için deşmem gerekir lakin artık sorun değildir.Tatil bitiminde valize yerleştirirken zaten tıkıştırma metodunu kullanırım.
Üçüncüsü "ne giyeyim" telaşıdır.Ne kadar fazla kıyafet o kadar fazla kombinasyon,dolayısıyla uğraştırır.Tüm gardrobunuzu taşımayın.Birbirine uyumlu kıyafetler alın,aynı pantolonu 2 kazak 3 tişörtle giyin,tek bluz iki farklı eteğe uygun olsun.Tatildesiniz allasen,baloda değil!
Buna karşın ihtiyacınız olan şeyi yanınıza almadığınızı veya az aldığınızı fark etmek hafif çapta sinir krizine yol açabilir.Benim önerim her şeyi valize yerleştirmeden önce valizin yanına yığmanızdır,böylece valize koymadan önce ve koyarken bir eleme yapabilirsiniz.Ayrıca günler öncesinden bir liste oluşturmanız minik şeyleri unutmamanıza yardımcıdır.Örneğin telefon şarjınızı son dakika koyarsınız muhtemelen,listeye yazın unutmayın.

4)Kiminle gideceksiniz?
Bu tatilinizde yapacaklarınızı aşağı yukarı belirleyeceği için önemlidir.
Örneğin ailenizle gittiğiniz bir yerde muhtemelen gece hayatınız otel diskosundan ileri gitmeyecektir,daha iyi bir ihtimalde ailece gece hayatınız olur.Yok aileniz tatil mekanında serbest gece hayatına izin veriyorsanız şanslı azınlıksınız,sayılmazsınız.
Eş/sevgili durumuna yorum yok.
Arkadaş...Arkadaş önemlidir.Siz müze gezmek isterken güneşlenmek isteyen bir arkadaşla tatile giderseniz ya o bronzlaşamaz ya siz gezemezsiniz.Sarhoş olan bir arkadaşa göz kulak olmak da yorucu olabilir,sizin tatilinizin keyfini çıkartamamanıza yol açabilir.
Ben şahsen ay yoruldum yürüyemem,ben onu yemem,bunu içmem,burda yüzmem,orda oturmam,su soğuk diyen bir tatil arkadaşını istemem!Elbette hep benim istediklerim olsun gibi bir diktatörlük eğiliminde değilim ama ortak bir payda olmalı...Ben müze istiyorsam o gün müzeyi gezmeliyiz,ertesi gün ben onun isteğine uyup plajda oturmalıyım...

5)Tatil planı
An be an değil elbette.Kültür gezisi dışında öyle tatil sevmem.
Sabah 10.00 kalk
10.30 kahvaltı
11.00 deniz
11.15 deniz kıyısında çay
11.20 güneşlenmeye başlama
11.40 denize girme

şeklinde giden bir tatil programı işkencedir!
Ama tamamen plansız gidilmesi de yapılacakların yapılamamasına neden olabilir.
Eğer gideceğiniz yerde yapmak istedikleriniz varsa bunları az çok hangi gün yapacağınızı planlayın ki aksama olsa bile 1 gün-2 gün olsun,tamamen aksamasın.Ayrıca araştırın neler yapılabilir diye.
Misal Bodrum'dasınız tekne turu istiyorsunuz."Salı yapalım" deyin,yorgunsanız çarşambaya kalır.Yine Bodrum üstünden örnekleyeyim,araştırın nereler gezilebilir diye.Mesela gidin Kale'yi gezin.

Evet efem.Tatil faslımız burada bitiyor.Yağmurun yağdığı şu günlerde tatil muhabbeti yaparak özendirmeyeyim.
İlerde tatilin kötü yönleri ile ilgili başka bir yazı yazacağım.

4 kişi demiş ki:

burada bizim tatil planımızı örnek olarak eğitim amaçlı kullanabiliriz efem değil mi :D

19 Kasım, 2008 07:54  

Hem de nasıl efem :)
Çok keyifli bir tatildi,sen de çok iyi bir tatil arkadaşı :))

19 Kasım, 2008 17:24  

yalnız kale de az daha bayılacaktık sıcaktan :D

19 Kasım, 2008 19:05  

Çok keyifli ama yahu :D
Hele İngilizce fotoğrafımızı çekmemizi rica ettiğimiz adam,Türkçe "arkayı da alayım mı" deyince suratımızın aldığı hali unutamıyorum :D
İngiliz Kulesi'nde ne geyik yaptıydık yahu...

19 Kasım, 2008 19:22  

Sonraki Kayıt Önceki Kayıt Ana Sayfa